Du som vill läsa ett särtryck av Harald Wik om hur släkten Wiik i Vassor har ättlingar i den Persiska prinsfamiljen. Klicka på länken som öppnar en pdf.


Johan Erik Wiik född i Vassor 1804. Inskriven i  Vasa Trivialskola. Student i Åbo 1825. Arkitekt. Länsarkitekt i Nyland 1848. Hustrun Meyer var av judisk släkt. Deras vackra  hem vi Brunnsparken (Bermansgatan 15) blev samlingspunkt för konstnärer och vetenskapsmän.

Ett av deras barn är den kända konstnärinnan Maria Wiik. Om konstnärinnan kan du läsa på länken

Av barnen var det bara dottern Gustava Emilia f. 1844 som gifte sig. Hon blev musiker och gifte sig med konsertmästare Carl Johan Lindberg i Stockholm. Deras dotter Elsa Lindberg f. 1874 blev journalist och gifte sig 1902 med den persiska prinsen Mizra Rixa Khan Arfa-au-Dovlette. Ett omtalat äktenskap som blev långt och lyckligt. Hon blev nu prinsessan Mirza Riza Khan Arfa och fortsatte sitt författarskap om barn och kvinnor i Orienten. Prinsen var persisk ambassadör i St. Petersburg. De flyttade senare till Monte Carlo, den vackra villan skulle göras till ett kulturreservat som sedan förverkligades av deras dotter Fatima, som maka till en fransk diplomat kallar hon sig Sylvie Bonneau. I Ispahan finns en förnämlig samling konst som för tankarna till Sverige och Finland. Konst av Albert Edelfelt och Maria Wiiks porträtt av Elsa Lindberg finns där och ett 15-tal av Maria Wiiks andra tavlor (Harald Wiik/Mangs). I fotoarkivet finns mera med sökordet "Elsa Lindberg"

Tre av Elsa Lindbergs böcker fotograferade hos Vivan Wik