Wickström landmotor

Wickströmmotorn från 1920-talet ägs av Harry Boström i Solf. Motorn ger 25 hästkrafter och har ursprungligen använts som drivare av huvudaxeln i Wickströms motorfabrik. Efter det har den använts som hjälpmotor i Voitby kraftverk tills den 1949 köptes till Köklot för att driva sågen i ett nybildat sågbolag. Sågen låg på en holme norr om skolan. Harry Boström fick hand om motorn 1996 och har gjort den i körbart skick. Bror Bertholm arbetade en tid på sågen och har gett uppgifterna från Köklot.

Håkan Lundberg skriver: En Wickströmmotor av det här slaget drev pärthyveln nedanför Storbackas.
Det fanns ett hus där som maskinen förvarades i mellan uppdragen.

En liknande motor drev också de tröskverk som Alfred Lundberg handhade i början på 50-talet innan elmotorn kom . Kylningen av motorn skedde genom att vattnet pumpades från plåttunnan, genom motorns kylkanaler upp till strilen högst i bild.
Tanken var att strilen spred ut vattnet på sin väg ner och därför kyldes så pass mycket innan det hamnade i tunnan att det var dugligt att återanvända som kylning. Efter vad jag minns uppstod dock pauser i tröskandet när motorn blev för varm.

Då elmotorn kom kastade man ledningar över högspänningslinjer och matade elmotorn med detta. Med dagens säkerhetsföreskrifter en helt livsfarlig hantering. Men mig veterligt omkom ingen. Håkan Lundberg fotograferade motorn på Bodstranden under Wickströmdagen 2023.

Tröskverksmotor

Grunduppgifter
Typ: Bild
Signum: 3037.00
Rättighet: Förbehåll: Material med förbehåll men fri tillgång
Historia
Tid: 2023
Aktörer